miercuri, 4 aprilie 2012

Piramida alimentara

      Pentru realizarea corecta a piramidei alimentare , trebuie in primul rand sa tinem cont de cateva reguli  de baza precum : 
1. O conditie esentiala este ca alimentele , sa fie mereu proaspete , naturale si de sezon . 
2. Alimente precum fructele , legumele,diverse condimente, ierburi aromate, seminte, cereale, orez, musli, paste faionoase bio, lacate si branzeturi slabe (7% grasime), oua, carne de peste, uleiuri nesaturate, de masline, de palmier, de floarea soarelui, presat la rece, dulciuri naturale: miere, zahar nerafinat si minimum 2, 5 litri de apa pt barbati si 2 l pentru femei/ zilnic sa nu lipseasca din nici un meniu .
3. Pentru preparare optam pe rapiditate , fara prajeli si fierbere in exces . 
   Astfel , dupa cum se poate observa , piramida alimentara are 5 niveluri . La baza piramidei se afla apa . Urmatorul nivel este constituit din produsele care contin carbohidrati complecsi si anume : cerealele ,  pastele , cartofii , painea si orezul . Al treilea nivel contine legume, fructe bogate in carbohidrati complecsi, saruri minerale si viatmine. Pe nivelul al patrulea stau produsle lacate, pestele, leguminoasele, ouale si nucile, toate bogate in proteine si grasimi. In varful piramidei se gasesc dulciurile, grasimilie saturate. Raportul ideal pentru un regim alimentar variat si sanatos este urmatorul: Primul nivel al piramidei,apa in proportie de 8-10 pahare pe zi,al doilea nivel 40 % din necesarul zilnic, 35% din al treilea palier, 20 %, alimente de pe al patrulea nivel si maxim 5 procente din alimentele aflate in varful piramidei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu